Thi Thuy Van Dinh kritisoi tässä artikkelissa BBC:n toimittajaa Marco Silvaa, jonka erikoisalana on kirjoittaa ilmastonmuutosta koskevasta disinformaatiosta. 15. kesäkuuta julkaistussa artikkelissaan Marco Silva kritisoi kenialaista maanviljelijää Jusper Machogua siitä, että tämä puolustaa afrikkalaisten oikeutta turvautua fossiiliin polttoaineisiin nostaakseen elintasoaan. Thi Thy Van Dinhin alkuperäinen artikkeli on luettavissa Brownstone Institute sivuilla BBC Climate Disinformation Reporter Attacks Kenyan Farmer ⋆ Brownstone Institute.

Thi Thuy Van Dinh, 21. kesäkuuta 2024

BBC:n ilmastodisinformaatiotoimittaja Marco Silva julkaisi 15. kesäkuuta 2024 kenialaista maanviljelijää Jusper Machogua koskevan jutun otsikolla “Kuinka kenialaisesta maanviljelijästä tuli ilmastonmuutoksen kieltämisen mestari”. Toimittaja väittää, että Machogu, 29-vuotias maanviljelijä, jolla on useita tuhansia seuraajia X:ssä, on vaarallinen ilmastonmuutoksen kieltävien näkemystensä takia, joita hän ilmaisee kampanjassaan “Fossiilisia polttoaineita Afrikalle”.

En tunne herra Machogua henkilökohtaisesti, ja olen varma, ettei hän tarvitse puolustusta. Kasvoin ilman sähköä ja selitin hiljattain, miten kyseenalaistin virallisen ilmastokertomuksen. Minusta on kuitenkin äärimmäisen vastenmielistä, että vanhempi toimittaja, joka istuu Suur-Lontoossa ja käyttää päivittäin fossiilisilla polttoaineilla toimivaa nykyaikaista teknologiaa maassa, joka vaurastui fossiilisten polttoaineiden (ja Keniasta saadun ryöstösaaliin) ansiosta, kirjoittaa yhdessä maailman suurimmista tiedotusvälineistä näin halveksivaa juttua nuoresta miehestä, jolla näyttää olevan tietoa, kovaa työnhalua ja intohimoa palvella yhteisöään ja kansaansa. Mielestäni tämä juttu ei myöskään vastaa BBC:n toimituksellisia standardeja, joihin kuuluvat sellaiset arvot kuin totuus, oikeudenmukaisuus, tarkkuus ja puolueettomuus.

Toimittaja hyökkäsi koko jutun ajan herra Machogua vastaan henkilöön kohdistuvilla vihjailulla. On typerää, että yhdessä maailman rikkaimmista alueista toimivan maailmanlaajuisen yleisradioyhtiön toimittaja kirjoittaa tällaisia lausuntoja: “Sosiaalisessa mediassa hänet (Machogu) on tullut tunnetuksi fossiilisten polttoaineiden lipunkantajana Afrikassa, mutta hänen kampanjassaan on muutakin kuin mitä silmämääräisesti näyttää”, “Machogu on saanut uutta suosiota” ja “Machogu alkoi twiitata vääriä ja harhaanjohtavia väitteitä ilmastonmuutoksesta loppuvuodesta 2021 tehtyään ’oman tutkimuksensa’ aiheesta”.

Toimittaja ei selvästikään näytä ajattelevan, että herra Machogulla on oikeus tehdä omaa tutkimusta ja twiitata siitä. En ymmärrä, miksi BBC:n toimittajalla voi olla sananvapaus, mutta kenialaisella maanviljelijällä ei.

Mitä väärää on siinä, että Machogu kirjoittaa “maanviljelijän elämän sisällöstä”, kuten siitä, että hän “kitkee maataan, istuttaa valkosipulia tai poimii avokadoja” Kisiin maaseudulla (Lounais-Keniassa)? Emmekö me elä sosiaalisen median vaikuttajien aikakautta, niiden monien aikakautta, jotka tekevät videoita elämästään, treenaamisestaan, puutarhanhoidostaan, lemmikeistään tai eksoottisista lomistaan ja konferensseistaan?

Mitä väärää on käyttää “hashtagia #ClimateScam” satoja kertoja? Uskooko BBC, että hashtagit pitäisi hyväksyttää heillä? Mitä vikaa on postauksissa “Ei ole mitään ilmastokriisiä”? Jos toimittaja olisi hieman puolueettomampi, hän olisi voinut johdattaa yleisönsä tutustumaan maailmanlaajuiseen julistukseen “Ilmastohätää ei ole”, jonka on allekirjoittanut lähes 2 000 tiedemiestä ja ammattilaista (myös minä), mukaan lukien kaksi Nobel-palkittua (John F. Clauser, Ivar Giaever) ja huippututkijoita (Guus Berkhout, Richard Lindzen, Patrick Moore, Ian Plimer jne.).

Toimittaja olisi voinut jopa tunnustaa, että Machogu pyrkii selvästi vähentämään köyhyyttä kroonisesti energiavajeessa olevassa maassaan, kuten erinomaisessa elokuvassa Climate: The Movie (The Cold Truth) nähtiin: Elokuvan on tehnyt brittiläinen ohjaaja Martin Durkin ja se on saatavilla 30 kielellä vapaaehtoisten ansiosta. Sen sijaan hän ei antanut linkkiä elokuvaan ja kuvaili sitä seuraavasti: “Iso-Britanniasta saapunut kuvausryhmä matkusti Kisiihin haastattelemaan häntä (Machogua) uutta dokumenttielokuvaa varten, jossa ilmastonmuutosta kuvaillaan ’omituiseksi ympäristöpelotteluksi’.” 

Herra Machoguin twiiteistä annettujen sitaattien lisäksi kerrottiin, että herra Machoguilla ei ollut ongelmaa kerätä rahaa olosuhteidensa parantamiseksi ja joidenkin ympärillään olevien ihmisten auttamiseksi. Lahjoitukset näyttävät olevan vapaaehtoisia, kuten teemme säännöllisesti hyväntekeväisyysjärjestöille, ryhmille ja kirkoille, vaatimattomia (yli 9 000 dollaria) ja hyvin käytettyjä. Ehkäpä vertailu ilmastotiedotuksen toimittajan tuloihin olisi antanut hyödyllisen kontekstin.

On hyvin outoa, että BBC on huolissaan pienestä summasta, jonka väitetään olevan peräisin “yksityishenkilöiltä, joilla on yhteyksiä fossiilisten polttoaineiden teollisuuteen ja ryhmiin, jotka ovat tunnettuja ilmastonmuutoksen kieltämisen edistämisestä”. Pitäisikö BBC:n olla avoin niistä valtavista summista, joita se on saanut Yhdistyneen kuningaskunnan ulkopuolelta, esimerkiksi Bill & Melinda Gates -säätiöltä, jota johtaa henkilö, jolla on merkittäviä investointeja teknologioihin, jotka hyötyvät ilmastopelottelusta? Nopea haku Gates-säätiön verkkosivuilta osoittaa miljoonia viime vuosikymmenen aikana.

Tiedättekö, miksi nämä henkilöt ovat ongelma? Artikkelissa kerrotaan, että Machogu on verkossa tekemisissä niiden kanssa, jotka “edistävät salaliittoteorioita – ei vain ilmastonmuutoksesta vaan myös rokotteista, Covid-19:stä tai Ukrainan sodasta”. Ilmeisesti kaikkien näiden asioiden osalta on tukahdutettava kaikki Britannian hallituksen virallisesta linjasta poikkeavat näkemykset, vaikka virallinen kanta osoittautuisi vääräksi.

Toimittaja sekoittaa tieteen ja opinkappaleen tuomitessaan “vääräksi” herra Machogu twiitin: ”Ilmastonmuutos on enimmäkseen luonnollista. Lämpimämpi ilmasto on hyväksi elämälle.” Ilmastoon vaikuttavat monet luonnolliset ja ihmisen aiheuttamat tekijät. Luonnehtimalla Machogun sosiaalisen median sisältöä “ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen kieltämiseksi” BBC:n ilmastodisinformaatiotoimittaja levittää suoranaisesti disinformaatiota, koska Machogu ei kiellä sitä, että myös ihminen voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen.

BBC pystyy varmasti parempaan. Sen sijaan se päätti edistää ja harjoittaa edunvalvontajournalismia (eli propagandaa), mikä osoittaa epäkunnioitusta yleisöään kohtaan. Tämän BBC:n toimittajan pitäisi tutkia uudelleen sen toimituksellisia ohjeita tai tehdä jotain muuta hyödyllisempää.

Herra Machogu, bravo älykkyydelle ja rohkeudelle! No, olette menettänyt tilaisuuden tehdä uraa ilmastokultin parissa, esimerkiksi YK:n nuorten ilmastoneuvojana. BBC:n hittijuttu osoitti juuri, miten säälittävä tuo tie on. Alkakoon kansasi vauraus lähestyä sitä vaurautta, jonka heidän siirtomaaherransa saavuttivat kaivamalla, poraamalla ja polttamalla hiiltä ja öljyä Britanniassa!

Kirjoittaja

Thi Thuy Van Dinh

Tohtori Thi Thuy Van Dinh (LLM, PhD) työskenteli kansainvälisen oikeuden parissa YK:n huumausaine- ja rikostorjuntavirastossa ja YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimistossa. Sen jälkeen hän hallinnoi monenvälisten järjestöjen kumppanuuksia Intellectual Ventures Global Good Fund -rahastossa ja johti ympäristöterveysteknologian kehittämistoimia vähävaraisia ympäristöjä varten.