Kirjani ”Yhteiskuntakoe lapsilla” vironkielinen painos julkistettiin Tallinnassa torstaina 6.2. 2020. 

Julkistamistilaisuudessa puhui mm. kirjan kääntäjä Illimar Toomet, joka totesi, että sukupuolineutraalia avioliittolakia on ajettu harhaanjohtavalla sanankäytöllä. Vaikka sen väitetään olevan tasa-arvoinen, se todellisuudessa loukkaa yhteiskunnan kaikkein heikoimpien jäsenten eli lasten perustavia ihmisoikeuksia. Väite, että aikuisten oikeudet voisivat mennä lasten oikeuksien edelle, ei kestä kriittistä tarkastelua. Toomet kritisoi kristillisiä kirkkoja ja seurakuntia siitä, etteivät ne ole päättävästi vastustaneet tätä lasten ihmisoikeuksien loukkausta.

Vironkielinen painos kirjasta ”Yhteiskuntakoe lapsilla”. (Kuva: Objektiiv.ee)
Vironkielinen painos kirjasta ”Yhteiskuntakoe lapsilla”. (Kuva: Objektiiv.ee)

Kirja-arvostelun kirjoittanut Ivan Makarov on huolissaan siitä, että sukupuolineutraali avioliittoajattelu on edistämässä kansainvälistä ihmiskauppaa lapsilla, joita tuotetaan kaupallisella kohdunvuokrauksella. Hän vertasi tätä Gogolin ”Kuolleiden sielujen” ajatukseen, jossa Gogol kuvaa kauppaa maaorjilla, jotka ovat kuolleet, mutta joiden kuolemaa ei ole rekisteröity. Varsinainen ongelma oli järjestelmä, joka salli ihmisten ostamisen ja myynnin. ”Kuolleita sieluja” ovat ne, jotka ovat valmiit edistämään järjestelmää, jossa ihmisiä ostetaan ja myydään.

Varro Vooglaid otti kantaa juridisiin ja yhteiskunnallisiin ongelmiin, jotka seuraavat siitä, että lainsäädäntö ei enää tue terveen yhteiskunnan perustana olevaa isä-äiti-lapsi -kolmoissidosta. Virossa ei sukupuolineutraali avioliittolaki ole vielä voimassa ja lasten perustavien ihmisoikeuksien puolustamiseksi tehdään nyt Virossa paljon työtä. Yhtenä osana tätä työtä kirjan ”Yhteiskuntakoe lapsilla” vironkielistä painosta on painettu 3500 kpl ja sitä jaetaan kansanedustajille, lehdistön edustajille ja opettajille.

Kirjan suomenkielinen versio on luettavissa tapio.blog/yhteiskuntakoe-lapsilla.